ekonomi ve ticaret

15 Haziran 2013 Cumartesi Unknown 0 yorum
YENİ EKONOMİ

ekonomi
Yeni Ekonomi: En geniş tanımıyla enformasyonun bilgiye dönüşmesi ve bilginin yönetimi, işlenmesi ve dağıtımı ile ilgili endüstrilerdir.
Yeni Ekonomi; Bilgisayar, yazılımlar, telekomünikasyon, yarı iletkenler, internet gibi  ileri teknoloji ürünleri ve bunların hizmetleridir. Biyo-teknik ve genetik konuları da yeni ekonominin konularına giren endüstrilerdir.
        1980’li yıllar, dünyada yeni bir iletişim devriminin başladığı yıllardır. İletişim teknolojisindeki gelişmeler, iletişim alanında önemli dönüşümlere neden olmuştur.
        Bilgi ürününün dağıtımında gerekli olan sürecin önemli ölçüde azalması ve daha önce oldukça maliyetli olan geleneksel dağıtım teknolojilerinin  yerini daha az maliyetli teknolojilere bırakması, bilgi ürün ve hizmetlerinin oldukça geniş bir alana yayılması ve dünya çapında bir Pazar oluşumunu hızlandırması, yaşanan teknolojik gelişmelerle ilgilidir. Yaşanan bu teknolojik gelişmelerin  ardında ise,  gelişmiş ülkelerin politika hedef ve önceliklerindeki değişikliklerin payı olduğu söylenebilir.
       1970’lerin sonunda ağırlığını gittikçe duyuran stagflasyon olgusuna çözüm arayışları içinde yeni bir yatırım alanı olarak, “enformasyon teknolojisine dayalı sanayi politikaları” gündeme gelmiş; enformasyonun yatırımları çoğaltan etkisinin büyüme ve istihdam üzerinde olumlu etkileri olacağı beklentisi çoğu ülkede giderek egemen bir görüş olarak yaygınlaşmaya başladı. Diğer yandan aynı süreçte tüm dünyayı saran Neo-liberal iktisat politikaları da bu alanda etkisini göstermiştir. Bu aşamada telekomünikasyon alanında önemli ölçüde yeniden düzenlemeye gidildi, daha önce oldukça sıkı düzenlemelere tabi olan alanda serbest rekabetçi politikalar öne çıktı. Söz konusu süreç içinde pek çok ülkede kamu tekellerinin kırıldığı ve artan hizmet talebi ve çeşitliliğini karşılamak üzere eski network sistemlerinin baştan yenilendiği gözlendi.
       1990’lı yıllar ise, enformasyon ve iletişim teknolojisinde yeniliklerin ivme kazandığı ve 1980 li yıllarda yapılan yatırımların sonuçlarının alındığı yıllar oldu. Dijital ekonominin her yerde arttığı, araştırma ve yeniliklerin hızla ilerlediği, bilgi ve hünerli iş gücünün hiç olmadığı kadar önem kazandığı bir süreç başladı.
        Özellikle 1995 yılından itibaren gelişen “yenilik dalgası” ile birlikte  Word Wide Web (www) teknolojisi, browser temelinde hızla ilerledi. İnternet tabanlı teknolojiler, görsel ve işitsel verilerin aynı anda iletilmesini sağladı. Böylece bu günkü iletişim sistemi çok geniş bir kapasiteye ve esnekliğe sahip oldu. Maliyet ve fiyatları aşağıya çekti, Enformasyon ve iletişim teknolojisinin donanımı ve yazılımı için talepteki artış, küçük endüstrilerin büyüyen endüstrilere dönüşmesine katkıda bulundu, sektörü karlı kıldı. Bu yeni ve artan altyapı yatırımları e-mail ve B2B ( business to business) gibi yeni uygulamaların doğmasına olanak sağladı. İnternet aynı zamanda mega medya firmalarının (Microsoft, Intel, Tıme Warner, Dısney, vb. ) dikey entegrasyonuna zemin hazırladı. Tüm bunlar enformasyon teknolojisini kullanan diğer yatırımları ve iş yaşamındaki yeni uygulamaları ateşledi. Bunların bazıları anlamlı verimlilik kazançlarıyla birleşti.

Diğer yandan 1990’lı yıllar ABD ekonomisinin alışılmışın ötesinde bir performans sergilediği yıllar oldu. Amerikan ekonomisinin gösterdiği bu yüksek performansın nedeni ülkede diğer tüm ülkelerden daha fazla gerçekleştirilen geniş çaplı enformasyon ve iletişim yatırımları olduğu konusunda bir fikir birliği oluştu ve yeni ekonomi 1990’lı yıllarda gelişti.  
Bu yeni oluşumun ekonomiler üzerinde gerçekleşen ve planlanan bazı rakamları şöyledir.
*Amerika, Avrupa Birliği ve Japonya’da  bu alana yapılan yatırımlar yılda %12 artmaktadır.
*1998 yılında yapılan elektronik ticaretin cirosu 301.4 milyar dolar, 2002, 2003 yılında 1 trilyon dolar olarak belirtilmiştir.
* Asya’da firmalar arası elektronik ticaretin bölümü 30 milyar civarındadır.

* Gelişmiş ekonomilerin önümüzdeki beş yıllık dönemde elektronik ticaretten sağlayacakları fayda, ortalama olarak gayri safi milli hasılalarının % 1,2 artışı ve enflasyonlarının % 0.5 ile 0.8 oranında düşüşü olarak tahmin edilmektedir.

0 yorum: