virüs tarama gezgin

5 Temmuz 2013 Cuma Unknown 0 yorum
TARAMA, HATCH, BHATCH…

tarama
Tarama denilince aklınıza saçınızı taramak gelebilir ilk anda, ama bu o değil… Dersimiz AutoCAD olduğuna göre; taramak da nesnelerle alakalı birşey olsa gerek. Evet teknik resim dersi alanlar bilirler; bir nesnenin anlamlı hale gelebimesi için değişik şekillerde taranması (içinin) gerekir. Hani değişik mobilya resimleri görürsünüz, sağa yatık çizgiler şu anlama, sola yatıklar bu anlama gelir diye söylerler size, işte tam da bilgisayardaki de, siz mühendislerin çizimlerinin anlamlı hale gelmesi için yapılmış bir kolaylık…
Bu kadar geyikten sonra artık başlayalım, ne dersiniz?

Hatch: Herhangi olan veya olmayan bir nesnenin içini taramamıza yarar. Bunu denemek için ekrana bir şekil çizin.
Komut: hatch
Enter pattern name or [?/Solid/User defined] <ANGLE>: ( Burada sizden tarama dokusunun ismini girmenizi isteyecektir, eğer biliyorsanız ismini girin( ezberlemeye hiç gerek yok), bilmiyorsanız “?” ile gelecek olan listeden tarama dokunuzu seçebilirsiniz.)
Scale for pattern <1.0000>: 1 (tarama dokusunu için bir ölçek katsayısı girmenizi isteyecektir.)
Angle for pattern <0>: (Tarama dokusunun açısını girebilir ya da ekrandan işaretleyebilirsiniz)
Select hatch boundaries or press ENTER for direct hatch option,
Select objects: 1 found (içini tarayacağınız nesneyi seçin)
Select objects: (Enter ile çıkın)

Associative Hatch diye bir şeyde var ki; bunu seçerseniz, tarama dokunuz nesnenizin boyutlarını ya da şeklini değiştirseniz bile onunla birlikte hareket eder. Aksi halde tarama dokunuz, sizin şekli değiştirmenize göre değişmeyecek, olduğu gibi kalacaktır.

Bhatch: Boundary Hatch


Yukarıda bahsettiğim komut (associative hatch) burada devreye giriyor. Burada çerçeve ile tarama desenini bir anlamda ilişkilendirmiş oluyorsunuz.
Desen seçme hakkında biraz bilgi:
Komutu yazdığınızda karşınıza gelecek listede desenin şeklini görüyor olacaksınız. Burada birkaç desen seçme yöntemimiz var.
Ø  Predefined: Önceden tanımlanmış olan desenleri kullanmanızı sağlar.
Ø  User-defined: Kullanıcı tarafından tanımlanmış bir çizgi tipi kullanılarak taramanızı sağlar.
Ø  Custom: “.pat” uzantılı dosyalarda olan desenleri kullanmanızı sağlar.

Desenlerin listesi çok uzun olduğu için burada vermiyorum… merak edenler Kim korkar Bilgisayardan: AutoCAD R14, sayfa 305 de bulabilirler…


Karşınıza gelen listede birde Advanced.. diye komut göreceksiniz. İşinize yarayabilir diyerekten buradan bahsetmek istiyorum… diyelim ki içiçe çizlmiş şekilleriniz var, ve siz değişik versiyonlarda tarama yapmak istiyorsunuz… o halde burayı kullanacaksınız. Orada göreceğiniz “Boundary Style” bülümünde taramaların öngörünümünü görebilirsiniz. İşinize yarayacak olan taramayı burayı kulanarak seçeceksiniz.

0 yorum: