türkiye ekonomisi

15 Haziran 2013 Cumartesi Unknown 0 yorum
                                TÜRK EKONOMİSİNİ GELİŞTİRME
ekonomi

Toplumların gelişmesi temelde ekonominin gelişmesine bağlıdır. Ekonominin temeli de üretim elemanlarının bir araya getirilerek, zorlu bir faaliyet olan üretimin başlatılması ve başarılmasıdır.
Günümüzde toplumların ayakta kalmaları, güçlü bir ekonomiye sahip olmaları şartına bağlıdır.Yer yuvarlağında yaşayan ülkeler, geri kalmış ülkeler ve gelişmiş ( batılı ) ülkeler olarak ikiye ayrılıyorlar. Gelişmiş ülkelerde yaşayan bireyler, sağlık, eğitim, barınma gibi birincil, ve estetik, eğlence gibi ikincil ihtiyaçlarını gereği kadar sağlamış bulunmaktadırlar.
Ekonomistler ve sosyal bilimcileri ikiye ayrılan bu ülkeleri, Kuzey  ve Güney olarak isimlendiriyor. Kuzey ülkeleri uygarlık düzeyini yakalamış, fert başına düşen milli gelirleri yüksek, sosyal, kültürel ve ekonomik yönden dünyayı çekip çeviren ülkelerdir. Bunlar Japonya gibi dünyanın doğusunda da olabilirler, Norveç gibi batısında da.   
       Türkiye’de yaşayan hepimiz, gelişmemiş ülkeler arasından çıkıp Kuzey ülkeleri arasındaki yerimizi almak istiyoruz. Üç yüz yıllık bir özlemimizi dile getiren bu ifadeye halen ulaşabilmiş değiliz.
 Ne var ki dersimize başlarken kısa bir şekilde tanımını yaptığımız ekonominin iki satırlık anlamı bu işin o kadar kolay olmadığını da göstermektedir.
       Ekonomi, kıt kaynaklardan sınırsız insan ihtiyaçlarını karşılamak olduğuna ve bir bilim olduğuna göre, kalkınmaya bilimsel olarak bakılması ve gereklerinin  yerine getirilmesi kaçınılmaz bir durumdur. Pek çok ekonomist, zaman zaman  ekonomide mucize yoktur! Sözünü dile getirir.
       Ayrıca günümüz şartlarında, sıcak ve soğuk savaşların bittiği, bilgi toplumu kavramları içinde toplumların “yeniden yapılanma” yolu ile şekillendikleri, globalleşme nedeni ile birbirine en uzak noktalardaki insanların birbirine yakınlaştıkları ve benzedikleri dünya ortamında ekonomik faaliyetler de o derece karmaşık hale gelmiştir.    
         Bütün bunlardan dolayı ekonomik gelişmenin sağlanabilmesi için uyulması gereken pek çok şarttan bazıları şöyledir.
1-     Bilimsel metotların uygulanması,
2-     Kaynakların planlı kullanılması
3-     Savurganlığın önlenmesi
4-     Yeni teknolojilerin kullanılması ve daha yenilerinin bulunması
5-     Kalifiye insan gücünün hazırlanması
6-     Bireysel çalışkanlık ve fedakarlığın ön plana çıkarılması,
7-     Toplumda ekonomik kalkınma için ortak bilinç sağlanması  
8-     Ekonomik kalkınmada öncülük edecek olan teknokrat ve bürokratların güven vermeleri yanında uzman kişiler olmaları
9-     Yerli malların yabancı mallara tercih edilmesi

        10 -  Pazarlama çalışmalarının yapılması .

0 yorum: